Firandet av den norska grunnlovsdagen, 17 maj, i Göteborg är en av de största 17 maj firanden utanför Norge med över 3.000 deltagande varje år. Norges Hus har i samarbete med Kgl. Norska Generalkonsulat tagit över en lång tradition från tidigare Norska Sjömanskyrkan med att arrangera denna dagen i Göteborg. Firandet är en traditionell festdag med tåg, orkester, flagg, leker för barna och festklädda unga och gamla, många klädda i folkdräkt.

Program 17 maj 2019

15:00
Festgudstjänst

16:00 – 18:00
Hagefest med rømmegrøt, våfflor, tårtor, glass, läsk och allt som hör 17 maj till (Swish eller kontanter som betalning i kioskerna). Lek för barn och vuxna, ansiktsmålning, fiskdam och lotterier. Hagefesten fortsätter efter tåget.

17:30
17 maj tal

18:00
Uppställning till 17 maj tåget.

18:15
17 maj tåget avgår från Skånegatan. Göta Lejon, Blåsorkestern Vikingarna och Norske 17.mai orkesteret spelar.

19:00
Tillbaka till Norges Hus. Fortsatt försäljning av kakor, glass och läsk, lotteri och spel för barn.

20:00
Festen avslutas i Norges Hus

17 maj firande arrangeras varje år av frivilliga från Den Norske Foreningen och evenemanget äger rum på Norges Hus. Ge ditt stöd till framtida norska kulturarrangemang genom att bli medlem i Den Norska Föreningen.

 

Fakta om 17 maj:

I januari 1814 sluts en fred i den tyska staden Kiel mellan Danmark och Sverige. Danmark hade ställt sig på Frankrikes sida i Napoleonkrigen och fick som förlorande part avträda Norge till Sverige, en storpolitisk kompensation sedan Sverige i sin tur hade förlorat Finland till Ryssland 1809.

Freden väckte stor vrede i Norge och den dåvarande danske ståthållaren Kristian Fredrik förklarade Norge självständigt och utropade sig till kung. En för dåtiden radikal demokratisk författning undertecknades i Eidsvoll av en konstituerande församling 17 maj 1814.

Glädjen blev dock kortvarig. Den svenska armén under ledning av Jean-Baptiste Bernadotte tågade in i södra Norge under sommaren och tvingade norrmännen till underkastelse. Kristian Fredrik avsade sig tronen och lämnade landet.

Den lilla revolutionen var dock inte förgäves då Norge kunde behålla Eidsvoll-författningen och därmed fick en stor grad av självständighet i den personalunion som skapades med Sverige.

Varje år går det flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek. Störst är det i Oslo med tiotusentals deltagare, många klädda i folkdräkt.