17 maj firande i Göteborg

Firandet av den norska grunnlovsdagen, 17 maj i Göteborg, är ett av de största 17 maj firanden som sker utanför Norge med över 3.000 deltagande varje år. Norges Hus i samarbete med Kgl. Norsk Generalkonsulat förvaltar en lång tradition med att arrangera denna festdag i Göteborg. Firandet är en traditionell festdag med musik, 17:e maj tal, norska flaggor, lekar för barnen och festklädda unga och gamla varav många klädda i folkdräkt. ”17:e maj toget” går från Norges Hus via Heden till Kungsportsavenyn och tillbaka med två paradorkestrar. I år blir det tyvärr inget firande på Norges Hus pga. covidsituationen. Vi önskar varmt välkommen åter vid ett senare tillfälle och hoppas kunna genomföra arrangemanget den 17 maj 2022.

17 maj firandet arrangeras med hjälp av frivilliga från Den Norske Foreningen och evenemanget äger rum på Norges Hus. Ge ditt stöd till framtida norska kulturarrangemang genom att bli medlem i Den Norska Föreningen.


17 maj 2021

Vi følger de restriksjoner som gjelder i forbindelse med covid19 i Sverige til enhver tid. Det vil derfor ikke bli mulig å feire 17 mai på Norges Hus i år, men vi vil legge ut lenker til program, festgudstjeneste og 17 mai tale som streames fra kirken i Stockholm samt hilsener fra Norges Hus. Mer informasjon blir publisert på nett og våre sosiale medier i løpet av kort tid. Vi ønsker dere alle en riktig fin 17 mai feiring med de nærmeste, så får vi rope ”Hipp, hipp, hurra” og synge ”Ja, vi elsker” på hjemmeplan!

Skulle dere mangle et bordsflagg, fasadeflagg eller annet til 17 mai feiringen, så selger vi det i forkant på Norges Hus. Send oss en e-post så avtaler vi tid, info@norgeshus.se


Fakta om 17 maj:

I januari 1814 sluts en fred i den tyska staden Kiel mellan Danmark och Sverige. Danmark hade ställt sig på Frankrikes sida i Napoleonkrigen och fick som förlorande part avträda Norge till Sverige, en storpolitisk kompensation sedan Sverige i sin tur hade förlorat Finland till Ryssland 1809.

Freden väckte stor vrede i Norge och den dåvarande danske ståthållaren Kristian Fredrik förklarade Norge självständigt och utropade sig till kung. En för dåtiden radikal demokratisk författning undertecknades i Eidsvoll av en konstituerande församling 17 maj 1814.

Glädjen blev dock kortvarig. Den svenska armén under ledning av Jean-Baptiste Bernadotte tågade in i södra Norge under sommaren och tvingade norrmännen till underkastelse. Kristian Fredrik avsade sig tronen och lämnade landet.

Den lilla revolutionen var dock inte förgäves då Norge kunde behålla Eidsvoll-författningen och därmed fick en stor grad av självständighet i den personalunion som skapades med Sverige.

Varje år går det flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek. Störst är det i Oslo med tiotusentals deltagare, många klädda i folkdräkt.