Firandet av den norska grunnlovsdagen, 17 maj, i Göteborg är en av de största 17 maj firanden utanför Norge med över 2.000 deltagande varje år. Norges Hus har i samarbete med Kgl. Norska Generalkonsulat tagit över en lång tradition från tidigare Norska Sjömanskyrkan med att arrangera denna dagen i Göteborg. Firandet är en traditionell festdag med tåg, orkester, flagg, leker för barna och festklädda unga och gamla, många klädda i folkdräkt.

Program 17 maj 2017

14:00
Festgudstjänst

15:00 – 18:00
Hagefest med rømmegrøt, våfflor, spekemat, tårtor, glass, läsk och allt som hör 17 maj till (Swish eller kontanter som betalning i kioskerna). Lek för barn och vuxna, ansiktsmålning och lotterier. Hagefesten fortsätter efter tåget.

17:00
17 maj tal.

17:45
Uppställning till 17 maj tåget.

18:00
17 maj tåget avgår från Skånegatan. Göta Lejon och Blåsorkestern Vikingarna spelar.

18:45
Tillbaka till Norges Hus. Fortsatt försäljning av kakor, glass och läsk, lotteri och spel för barn.

20:00
Festen avslutas i Norges Hus

17 maj firande arrangeras varje år av frivilliga från vår förening. Ge ditt stöd till framtida arrangemang genom att bli medlem i Föreningen Norges Hus.

 

Fakta om 17 maj:

I januari 1814 sluts en fred i den tyska staden Kiel mellan Danmark och Sverige. Danmark hade ställt sig på Frankrikes sida i Napoleonkrigen och fick som förlorande part avträda Norge till Sverige, en storpolitisk kompensation sedan Sverige i sin tur hade förlorat Finland till Ryssland 1809.

Freden väckte stor vrede i Norge och den dåvarande danske ståthållaren Kristian Fredrik förklarade Norge självständigt och utropade sig till kung. En för dåtiden radikal demokratisk författning undertecknades i Eidsvoll av en konstituerande församling 17 maj 1814.

Glädjen blev dock kortvarig. Den svenska armén under ledning av Jean-Baptiste Bernadotte tågade in i södra Norge under sommaren och tvingade norrmännen till underkastelse. Kristian Fredrik avsade sig tronen och lämnade landet.

Den lilla revolutionen var dock inte förgäves då Norge kunde behålla Eidsvoll-författningen och därmed fick en stor grad av självständighet i den personalunion som skapades med Sverige.

Varje år går det flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek. Störst är det i Oslo med tiotusentals deltagare, många klädda i folkdräkt.