17 maj firande i Göteborg

Firandet av den norska grunnlovsdagen, 17 maj i Göteborg, är ett av de största 17 maj firanden som sker utanför Norge med över 3.000 deltagande varje år. Norges Hus i samarbete med Kgl. Norsk Generalkonsulat förvaltar en lång tradition med att arrangera denna festdag i Göteborg. Firandet är en traditionell festdag med musik, 17:e maj tal, norska flaggor, lekar för barnen och festklädda unga och gamla varav många klädda i folkdräkt. ”17:e maj toget” går från Norges Hus via Heden till Kungsportsavenyn och tillbaka med paradorkestrar.

17 maj firandet arrangeras med hjälp av frivilliga från Den Norske Foreningen och evenemanget äger rum på Norges Hus. Ge ditt stöd till framtida norska kulturarrangemang genom att bli medlem i Den Norska Föreningen.


17 maj 2022

17 mai feiring på Norges Hus

Program mellom kl 15.00 – 19:00

Kl 15:00 Festgudstjeneste

Kl 16:00 – 18:00

Salg av vafler, kaker, rømmegrøt, is, brus, 17 mai saker og lodd

Musikkunderholdning av Terese Lien Evenstad Quartet

Kl 16:00 – 18:00 Leker for barn og ansiktsmaling

Kl 17:00 17 mai tale med Nina Due, Museumsdirektør på Röhsska museet

Kl 17:30 Loddtrekkning

Kl 18:00 17 mai toget avgår fra Norges Hus

Kl 18:45 Fortsatt salg av vafler, kaker, is og brus, fiskedamm for barna

Kl 19:30 Feiringen avsluttes på Norges Hus

Hjertelig velkommen til 17 mai feiring på Norges Hus!

___________________________________________________________

Tusen takk for igår!
Tusen takk til alle dere som kom igår og gjorde gårdagen til en fantastisk 17 mai-fest! Tusen takk til alle dere som hjalp til på stasjonene!! Uten dere kan vi ikke feire dagen på denne måten, håper dere alle og fler dertil, kan komme for å hjelpe til også 2023 =)

En gevinst, en pizzasten, ble ikke hentet ut igår. Det er serie L, rosa/vit stripet lodd, nr 28. Send en e-post til oss for å avtale tid; info@norgeshus.se


Fakta om 17 maj:

I januari 1814 sluts en fred i den tyska staden Kiel mellan Danmark och Sverige. Danmark hade ställt sig på Frankrikes sida i Napoleonkrigen och fick som förlorande part avträda Norge till Sverige, en storpolitisk kompensation sedan Sverige i sin tur hade förlorat Finland till Ryssland 1809.

Freden väckte stor vrede i Norge och den dåvarande danske ståthållaren Kristian Fredrik förklarade Norge självständigt och utropade sig till kung. En för dåtiden radikal demokratisk författning undertecknades i Eidsvoll av en konstituerande församling 17 maj 1814.

Glädjen blev dock kortvarig. Den svenska armén under ledning av Jean-Baptiste Bernadotte tågade in i södra Norge under sommaren och tvingade norrmännen till underkastelse. Kristian Fredrik avsade sig tronen och lämnade landet.

Den lilla revolutionen var dock inte förgäves då Norge kunde behålla Eidsvoll-författningen och därmed fick en stor grad av självständighet i den personalunion som skapades med Sverige.

Varje år går det flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek. Störst är det i Oslo med tiotusentals deltagare, många klädda i folkdräkt.