17 maj firande i Göteborg

Firandet av den norska grunnlovsdagen, 17 maj i Göteborg, är ett av de största 17 maj firanden som sker utanför Norge med över 3.000 deltagande varje år. Norges Hus i samarbete med Kgl. Norsk Generalkonsulat förvaltar en lång tradition med att arrangera denna festdag i Göteborg. Firandet är en traditionell festdag med musik, 17:e maj tal, norska flaggor, lekar för barnen och festklädda unga och gamla varav många klädda i folkdräkt. ”17:e maj toget” går från Norges Hus via Heden till Kungsportsavenyn och tillbaka med paradorkestrar.

17 maj firandet arrangeras med hjälp av frivilliga från Den Norske Foreningen och evenemanget äger rum på Norges Hus. Ge ditt stöd till framtida norska kulturarrangemang genom att bli medlem i Den Norska Föreningen.


17 maj 2024

Velkommen på 17 mai feiring på Norges Hus

Kl 15:00 Vi innleder feiringen med Festgudstjeneste i kirkesalen

Kl 16:00 – 18:00 Alle stasjoner er åpne med salg av kaker, brus, is og alt som hører 17 mai til. Det blir ansiktsmaling og leker for barn samt lotterier

Kl 17:00 17 mai tale

Kl 17:30 Loddtrekkning

Kl 18:00 Oppstilling til 17 mai toget som avgår fra Norges Hus. Göta Lejon og Mölndals paradorkester spiller i toget.

Kl 18:45 Fortsatt salg av vafler, kaker, is og brus, fiskedamm for barna

Kl 19:30 Feiringen avsluttes på Norges Hus

Hjertelig velkommen til 17 mai feiring på Norges Hus!


Fakta om 17 maj:

I januari 1814 sluts en fred i den tyska staden Kiel mellan Danmark och Sverige. Danmark hade ställt sig på Frankrikes sida i Napoleonkrigen och fick som förlorande part avträda Norge till Sverige, en storpolitisk kompensation sedan Sverige i sin tur hade förlorat Finland till Ryssland 1809.

Freden väckte stor vrede i Norge och den dåvarande danske ståthållaren Kristian Fredrik förklarade Norge självständigt och utropade sig till kung. En för dåtiden radikal demokratisk författning undertecknades i Eidsvoll av en konstituerande församling 17 maj 1814.

Glädjen blev dock kortvarig. Den svenska armén under ledning av Jean-Baptiste Bernadotte tågade in i södra Norge under sommaren och tvingade norrmännen till underkastelse. Kristian Fredrik avsade sig tronen och lämnade landet.

Den lilla revolutionen var dock inte förgäves då Norge kunde behålla Eidsvoll-författningen och därmed fick en stor grad av självständighet i den personalunion som skapades med Sverige.

Varje år går det flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek. Störst är det i Oslo med tiotusentals deltagare, många klädda i folkdräkt.